Kunstmarkt

Op eerste pinksterdag (in 2024 op zondag 19 mei) ’s middags is er een Kunstmarkt rond het Marktplein in Brummen.
Meer dan zestig kunstenaars uit het hele land komen dan hun met passie gemaakte kunstwerken verkopen. Sieraden, keramiek, schilderijen en nog veel meer. Meer informatie over de kunstmarkt verschijnt in de komende tijd op deze pagina.

Kunst verbindt

Welkom op de kunstmarkt op pinksterzondag in Brummen. Hier laten kunstenaars en makers niet alleen hun kunst zien, maar ook wat hen bindt aan de omgeving. Ze verstaan de taal en spreken die, ze kijken graag naar het unieke van de flora, de fauna en de geschiedenis tussen Veluwe en IJssel. Hier leggen kunstenaars hun wortels bloot. Hier laten makers zien wat hen inspireert: het landschap wordt schilderij, rivier wordt foto, hout gaat over in beeld en klei krijgt kleur.

Heeft kunst nut of noodzaak? Niet zoals een blikopener of een fiets nuttig is. Niet nodig zoals brood of fruit nodig is. Kunst en cultuur hebben betekenis. Kunst schept tekens waarmee mensen begrippen kunnen delen. Mede dankzij Rembrandt en Vermeer zien we het bijzondere van de Hollandse luchten. Mede dankzij Rietveld en Mondriaan herkennen we Dutch Design in onze genen. Kunst verbindt. Kunst helpt de parel te herkennen die voor ons op straat ligt. Cultuur helpt ons aan een omschrijving van een stukje identiteit.
Voor de kunstmarkt op de zondag van het Pinksterfestival nodigt de organisatie vooral kunstenaars uit die uiting geven aan wat in de streek tussen Veluwe en IJssel leeft, kunstenaars die verbeelden wat bijzonder is aan deze streek, kunstenaars die een betekenis geven aan wat mensen direct begrijpen maar niet direct zelf onder woorden brengen.
De zondagskunstmarkt is een onderdeel van het 4-daagse pinksterfesitval.

Aanmelden betekent niet automatisch deelnemen. De organisatie streeft naar een kunstmarkt met een verbindende formule en een samenhangende uitstraling. En vol is vol.
In de loop van april krijgen alle aanmelders bericht of hun werk in het geheel past dat de organisatie voor ogen staat, en eventueel ook een betaalverzoek