Shantykoren 2018

Zoals ze zelf zeggen: “We komen de kerk in Brummen op zijn kop zetten. ” Zo, de toon is gezet en het is duidelijk wat u op Tweede Pinksterdag kunt verwachten. De leden van de Shantykoren willen schitteren en vooral u, de bezoeker die uit Brummen of van heinde en verre komt, een muzikaal fantastische dag bezorgen.

Mocht u genoeg hebben gehad van de markt en is het misschien tijd voor wat anders, dan is het shantyfestival een heerlijke invulling van de dag. Vanuit de Pinkstermarkt is het bijna recht doorlopen naar de kerk waar de zeemansliederen, shanties, ballades, meezingers en meeklappers al goed te horen zijn. Het is een muzikaal feest waar meerdere shantykoren uit Nederland bij aanwezig zijn.

Zo heeft de organisatie gekozen voor de Limburgse Shantygroep de Maashave uit Grubbenvorst. Daarnaast is Het Ruime Sop uit Bussum uitgenodigd en is het Piratenkoor de Stormvogels uit Emmen als derde gastkoor van de partij. De muzikanten uit dit laatste koor zijn dan ook, natuurlijk zoals het hoort, uitgedost in piratenkledij.

Speciaal voor de feestgangers op het festival brengt het thuiskoor, Shantykoor de IJsselboei, naast een frisse opening, ook enkele primeurs. Shanties en oude zee- en zeemangerelateerde liederen die het zware werk moesten verlichten, worden door de koren gezongen in het Nederlands, Duits en Engels. De IJsselboei heeft één lied waarbij er Franse klanken te horen zijn en Shantygroep de Maashave zingt zelfs liederen uit het Caribische Cuba. Het geheel wordt die dag begeleid door verschillende muziekinstrumenten. Van de accordeon, gitaar, fluit, en mondharmonica tot drum, harmonica, banjo, blokfluit en zelfs de Ankerstok (Ierse Trom).

Op maandag 21 mei zijn de vier Shantykoren vanaf 11.00 uur ’s ochtends te horen in de Pancratius of Oude Kerk in het centrum van Brummen. De dag eindigt met donder en geweld als de koren samen met pretband HOB (Help Ons Bloaz'n) het slot op luidruchtige maar vooral ook gezellige wijze zullen inzetten.